Горенко Марія — вишивання | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 1 Vote )

Горенко Марія — вишивання

Article without translation

Горенко Марія

Горенко Марія Антонівна - майстер народного мистецтва з художньої вишивки. Є членом Ізюмської міської громадської організації «Об’єднання художників і майстрів народної творчості Ізюмщини». Внесена до каталогу майстрів народного декоративно-прикладного мистецтва Харківщини.

Народилася в Борщівському районі на Тернопільщині, відомому своїми традиціями та майстрами народної вишивки. Проживає в місті Ізюмі на Харківщині. Має економічну освіту, тривалий час працювала на виробництві і займалася улюбленою справою - вишиванням.

З 1998 року і до тепер працює на посаді керівника гуртка  Ізюмського центру дитячої та юнацької творчості Ізюмської міської ради Харківської області. Свої знання, вміння та майстерність керівник гуртка передає вихованцям на заняттях гуртка «Художня вишивка». ЇЇ вихованці є постійними переможцями обласних та всеукраїнських виставок та фестивалів: Всеукраїнська виставка-конкурс «Знай і люби свій край», Відкритий фестиваль традиційної народної культури «Кроковеє коло», Всеукраїнський конкурс екскурсоводів музеїв навчальних закладів «Край, в якому я живу», Всеукраїнська виставка-конкурс «Український сувенір» та інші.

Марія Антонівна є керівником етнографічного музею «Вишиваночка» Ізюмського центру дитячої та юнацької творчості Ізюмської міської ради Харківської області, який перебуває у сфері управління Міністерства освіти і науки України. Разом зі своїми вихованцями проводить пошукову роботу в своєму регіоні для поповнення експонатів музею. Проводить багатоденні екскурсії з вихованцями до різних регіонів України, під час яких приділяє увагу пошуковій роботою для музею «Вишиваночка». Знайомить вихованців з традиціями та обрядами регіонів України

Мистецтву вишивки вчилася у своєї мами, яка долучила її до цього виду народної творчості. Професійної майстерності Горенко М.А. досягає шляхом самоосвіти, самовдосконалення, обміну досвідом з народними умільцями, беручи участь у заходах традиційного народного мистецтва обласного та всеукраїнського рівня. Як майстер декоративно-прикладного мистецтва, приймає активну участь у міських, обласних та всеукраїнських виставках та фестивалях. Приймала участь в міжнародному етнофестивалі ЕТНОСВІТ від Харківщини

За свою активну творчу діяльність має грамоти управління освіти Ізюмської міської ради Харківської області, подяки Ізюмського міського голови, грамоти Харківського обласного Палацу дитячої та юнацької творчості за активну участь в обласних конкурсах-виставах дитячої та юнацької творчості образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва.

У своїй творчості перевагу надає обрядовим виробам. Прагне створювати свої власні композиційні вирішення та колорит. Перевагу надає стрічковим, букетним та вазоновим композиціям. Широко застосовує зооморфні орнаменти.

Створюючи свої вироби, надихається прагненням збереження традицій української народної вишивки різних регіонів, створення ланцюжка зв'язку поколінь нашого народу, патріотичного виховання української молоді. Підтримує творчий зв'язок зі своїми вихованцями, які вийшли у самостійне життя, надихається їхніми успіхами.

Мріє, щоб той творчий підйом української вишивки, який спостерігається сьогодні, не став черговим модним трендом, а знайшов відгук у душі кожного українця, і малого, і поважного віку.

Сховати крашанки