Денисенко Наталія — витинання, розпис | The Regional Organizing and Methodic Center of Culture and Arts

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

All material on this site is intended solely for review purposes without commercial use. Created by: AnisLogo
Reprint articles permitted only when placing direct links https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Article rating:
( 1 Vote )

Денисенко Наталія — витинання, розпис

Article without translation

Денисенко Наталія Сергіївна

Денисенко Наталія Сергіївна – майстер з витинання, викладачка декоративно-ужиткового мистецтва Комунального початкового спеціалізованого мистецького навчального закладу «Харківської дитячої художньої школи №1 ім. І.Ю. Рєпіна».

Народилася і проживає у місті Харкові.

Практикує створення витинанок, декоративний розпис панно та розпис тканини (батик).

Улюблені сюжети: втілення у витинанках та розписаних виробах традиційних образів птахів і квітів, Дерев життя і календарних свят.

З дитячих років юна мисткиня займалася вишивкою, аплікацією та плетінням гачком, якому її навчила бабуся Клавдія. У 14 років Наталія зацікавилася виготовленням квітів з тканини та почала займатися у гуртку «Салтовчанін».

У 2012 році закінчила Харківський національний педагогічний університет ім. Г.С. Сковороди за спеціальністю «Образотворче мистецтво». На творчість майстрині велике враження справили її викладачі з університету – Моценко П.М., Паньок Т.В., Малиніна І.О., Чен Н.В., Гребінщикова Л.М. Саме під час навчання в університеті авторка познайомилась з технікою витинання, якою й досі із захопленням продовжує займатися, вирізаючи ажурні та силуетні декоративні композиції з паперу.

З 2012 року і до сьогодні Наталія Денисенко викладає декоративно-ужиткове мистецтво у КПСМНЗ «Харківська дитяча художня школа №1 ім. І.Ю. Рєпіна».

Майстриня є постійною учасницею виставок, фестивалів і конкурсів: виставка-конкурс сучасної витинанки «Крафторій 2019» (м. Київ); колективна виставка «Весняна» (м. Харків, 2020 р.); колективна виставка «Весняний вернісаж» (м. Харків, 2021р.), виставка «Мереживне розмаїття» (м. Харків, 2021 р., КЗ «ООМЦКМ»), виставка-конкурс «Кращий твір року» (м. Київ, 2021 р.); онлайн-виставка «Мистецький щоденник війни» (м. Харків, 2022 р., ХХМ), онлайн-виставка «Шевченківський світ у витинанці» (м. Харків, 2023 р., КЗ «ООМЦКМ»), З любов’ю до України» (м. Стрий, Львівська обл., 2023 р.), виставка «Мистецтво традицій» (м. Кривий Ріг, 2023 р.).

Учні майстрині також щорічно беруть участь в Обласному фестивалі-конкурсі традиційної народної культури «Кроковеє коло» для дітей та молоді (2016 – 2023 рр.), у Міській щорічній художній виставці «Любому Харкову присвячується» тощо.

Стосовно витинання, Наталія Денисенко мріє, щоб кожен майстер вносив у сучасну витинанку власне бачення краси, зберігаючи при цьому риси традиційної витинанки.

Професійні поради початківцям:

«Помиляйтесь, тільки не зупиняйтесь. Не можна опускати руки через те, що щось виходить не так як Вам хочеться, рішення сюжету або композиції знайдеться. Головне – любіть те, чим Ви займаєтесь!»

 

Матеріал підготували: провідний методист КЗ «ООМЦКМ» Лободинський Єгор,
завідувач відділом дослідження та відродження
декоративно-ужиткового мистецтва і виставкової діяльності
КЗ «ООМЦКМ» Педан Наталія

Сховати крашанки