Виставка живопису, графіки та скульптури сучасних художників за підсумками конкурсу ім. Зінаїди Серебрякової «Портрет родини художника в інтер'єрі» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Календар подій Печать
Події року Події місяця Події тижня Сьогодні Пошук Перейти на місяць
Виставка живопису, графіки та скульптури сучасних художників за підсумками конкурсу ім. Зінаїди Серебрякової «Портрет родини художника в інтер'єрі»
П`ятниця, 14 Грудень 2018Переглядів : 3541

З 29 листопада по 15 грудня 2018 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва буде експонуватися виставка живопису, графіки та скульптури сучасних художників за підсумками конкурсу ім. Зінаїди Серебрякової «Портрет родини художника в інтер'єрі».

Вже кілька років поспіль напередодні дня народження нашої землячки Зінаїди Серебрякової галерея «Мистецтво Слобожанщини» надає свої зали для демонстрації робіт учасників всеукраїнських художніх конкурсів, присвячених пам’яті визначної художниці. Цього року темою конкурсу та виставки було обрано «Портрет родини художника в інтерʼєрі».

Зінаїда Серебрякова (1884 – 1967) створила кілька десятків робіт, де зображені її рідні – матуся, чоловік, діти, брати, сестри. Іноді це сповнені глибокого психологізму портрети, частіше – картини та замальовки побутового характеру (серед найвідоміших – «За сніданком», «На терасі у Харкові», «Картковий будиночок»). Іноді художниця зображувала й себе серед рідних – у дзеркалі, за написанням картини. Інтерʼєри тут – не умовний фон. Саме вони створюють атмосферу родинного затишку, налагодженого побуту (навіть у трагічному 1919 році, у голодному Харкові!), ми відчуваємо надзвичайну гармонію стосунків у цій родині, Любов, яка панує у тісному родинному колі.

В експозиції виставки представлені також не тільки завершені роботи, але й етюди – замальовки побутових ситуацій, самодостатні, які художники й не збиралися використовувати для чогось більш поважного. Саме такі «домашні» етюдики надають особливу камерність атмосфері виставки. У галереї представлені графічні, живописні та скульптурні роботи, виконані в різних стилістичних манерах, у різні роки, з різними авторськими інтенціями, але об’єднані в першу чергу симпатією до зображуваних персонажів, що й не дивно, бо це рідні люди, й такі картини створюються не «на заказ».

Крім конкурсних робіт, на виставці представлені твори з приватних зібрань – «Feldman museum», Валерія Грубаря та Каріни Мовсесян (за сприяння «Вітальні на Дворянській»), С. В. Решетила, родин художників Побєдіних та М. Винокурової та ін.

Географія авторів – не тільки Харків та Харківська область (Балаклія, с. Лиман на Змієвщині), але й Львів, Сєвєродонецьк, Дніпро, Чорноморськ, смт. Ясіня Рахівського району Закарпатської області, Москва. Тепло, яке випромінює ця виставка, споріднене з тим, яке відчувають люди, коли споглядають твори Зінаїди Серебрякової, і це є найкращим подарунком іменинниці.

Урочисте відкриття виставки відбудеться 29 листопада о 17:00!

Місце : Держпром, 4-й під'їзд, 1-й поверх (вхід з боку площі Свободи)
Контакти : Тел. / Факс: (057) 717-10-40; e - mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Назад

Сховати крашанки