Ми продовжуємо знайомити із Гастрономічною спадщиною Харківщини | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Ми продовжуємо знайомити із Гастрономічною спадщиною Харківщини

photo 5442666511673186207 y copy

А ми продовжуємо знайомити із Гастрономічною спадщиною Харківщини. На Масничному тижні традиційно у кожній хаті обов’язково варили вареники з сиром, тож ділимося рецептом смачних ВАРЕНИКІВ З СИРОМ села Борщівка Балаклійської міської ради Ізюмського району, що на Обласний фестиваль-конкурс традиційних страв, випічки та напоїв Харківщини «СМАЧНОГО!» нам подала збирач Анастасія Крикун. А страву готувала Лідія Леонідівна Шульга за рецептом своєї бабусі Параски Іванівни Лободи.   Як сказала пані Лідія: «В нашій родині вареники варять 2-3 рази на тиждень, бо це улюблена страва нашої родини, яка швидко готується та подається до столу в маслі та зі сметаною».   Складники: на тісто:                                                   борошно – 700-800 г                                       сироватка – 250 г                                     яйця – 1 шт                                               сода – 0,5 чайної ложки масло – 150 г сіль – за смаком вода питна – 2,5 л   на начинку: сир – 500г яйця – 1 шт сіль (цукор) – за смаком Готуємо  тісто:  в посудину вливаємо теплу сироватку, додаємо 0,5 чайної ложки соди та розмішуємо, коли сода добре погаситься, додаємо сіль та яйце і теж розмішуємо, поступово додаючи борошно. Тісто замішуємо руками, воно має бути не крутим. Коли тісто готове, його треба розкачати  качалкою на корж товщиною 2 – 3 мм і видавити з нього круглою формою кружечки. На начинку беремо сир, вбиваємо яйце та додаємо сіль за смаком. Якщо це солодкі вареники то кладемо цукор.                                  Опис традиції приготування Вареники з сиром – це традиційна українська страва. Кожна господиня варила вареники, але майже всі вони мали свій рецепт і спосіб приготування. Мене навчила варити вареники моя бабуся – Лобода Параска Іванівна. Я часто бачила, як вона замішує тісто і ділить його на чотири частини. Три частини накриває серветкою, а з однією працює: розкачує качалкою корж товщиною 2-3 мм, видавлює кружечки, прибирає зайве тісто. Готує начинку: добре розтирає ложкою сир, додає сіль або цукор  та яйце, ще добре розмішує суміш і кладе її на кружечки. Бабуся ніколи не розкладала сир по всіх кружечках, вона клала на один кружечок начинку, потім заліпляла краєчки вареника не беручи його в руки. Вареник залишається лежати на тому місці де був кружечок, тільки після цього клала начинку на наступний кружечок, заліпляла вареник і так до кінця. Каструлю вибирала глибоку, щоб було приблизно літри три води, для того, щоб вареники вільно плавали. Окремо берем ще одну каструлю, у неї кладеться вершкове масло, сіль або цукор, накриваємо кришкою. Береться вилка, дерев’яна, гостра і коли вареники зваряться  витягуємо кожен вареник окремо, швидко наколюючи вилкою, кладемо в каструлю і накриваємо кришкою. Так швидко вибирається кожен вареник. Через 1-2 хв. Вареники в каструлі (не відкриваючи кришку) помастити в каструлі з маслом.  Хвилин через 5-7 коли вареники пройшли паром та стали пухкими їх можна подавати до столу. Поки бабуся не закінчить із варениками із першої частини тіста, не бралася за другу тому, що працюючи над другою частиною можна переварити вареники. * Готуємо традиційну другу страву «Вареники з сиром» за посиланням: https://youtu.be/g1DujuFb8W4 Всім СМАЧНОГО! * Матеріал підготувала Наталія Олійник, провідний методист КЗ «ООМЦКМ»

Сховати крашанки