Родзинкою фестивалю «Сьогодні Купала, а завтра Івана»-2014 у Сковородинівці став квест | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Родзинкою фестивалю «Сьогодні Купала, а завтра Івана»-2014 у Сковородинівці став квест


КупалаРегіональний фестиваль пісенно-обрядового фольклору «Сьогодні – Купала, а завтра – Івана» відбувся 5 липня у селі Сковородинівка Золочівського району Харківської області на території Національного літературно-меморіального музею Г.С. Сковороди. Місце проведення щорічного фестивалю вже традиційне, а ось формат цього року було дещо змінено.

Цьогорічною новинкою порадували працівники Музею: вони провели квест «Містерія Купала» – це театралізований інтерактивний захід з Іваном та Марією, Водяним та Огневиком, Русалонькою та іншими героями купальської ночі. Маршрут квесту пролягав декількома майданчиками на території літературно-меморіального музею, названими відповідно до чотирьох стихій (води, вогню, землі і повітря), де учасників дійства зустрічали виступами фольклорні гурти.

КупалаКвест розпочався одразу після вечірнього концерту, в якому взяли участь фольклорні колективи Харківської області. Всього сюди завітало цього 14 учасників – колективів та сольних виконавців з 4-х районів області, міст Харкова та Чугуєва. У півторагодинному концерті, заокрема, взяли участь: аматорський фольклорний гурт «Чарівна пісня» (Дергачівський район), Дар'я Гірюшина (м. Чугуїв), фольклорний колектив «Горлиця» (Золочівський район), дитячий зразковий хореографічний ансамбль «Надія» (Богодухівський РБК), народний аматорський фольклорно-етнографічний гурт «Мельничани» та «Заміщанські козаки» (Валківський район), жіночий вокальний ансамбль «Надвечір'я» та «Горлиця» (Золочівський район), солісти Гуринівського сільського будинку культури. Закінчився концерт розтягненням 100-метрового прапору України, виконанням державного гімну та пісні «Червона рута». Кожний колектив отримав від оргкомітету подяку за участь у фестивалі.

КупалаПриїхали і майстри декоративно-ужиткового мистецтва, вони виставили свої вироби вздовж алей парку і не лише їх демонстрували, а й проводили майстер-класи, навчаючи усіх, хто мав бажання, традиційним народним промислам. Усі дівчата плели вінки із польових квітів та запашних трав, діти здебільшого цікавилися виготовленням ляльок-мотанок, розписом сковородинівських торб.

Традиційний майстер-клас проводив і фольклорний гурт «Муравський шлях» Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва, учасники якого на танцювальному майданчику навчали майстерності народних побутових танців. Кожен відвідувач фестивалю мав унікальну нагоду опанувати рухами, характерними для таких танців, як «Краков'як», «Гречаники», «Полька», «Карапет». Водили й купальські хороводи.

КупалаНа алеях музею співали колективи, що приїхали з Валківського, Богодухівського, Дергачівського та Золочівського районів. О 19.30 на початку центральної алеї відбулася урочиста зустріч почесних гостей, яких привітав народний фольклорний колектив «Горлиця» (Одноробівського сілького будинку культури Золочівського району). Урочисту концертну програму біля музею відкрив фольклорний гурт «Муравський шлях», який виконав народну пісню «Ой, на Івана та й на Купала» і танець «Гречаники».

Учасників та гостей фестивалю привітали в.о. заступника голови Харківської облдержадміністрації Варченко І.Г., голова Золочівської райдержадміністрації Гурін І., заступник директора департаменту – начальник управління культури облдержадміністрації Кузнєцов Д.П., голова селищної ради Єлісєєв А.І. та директор музею Г.С.Сковороди Мицай Н.І.

КупалаВ.О. голови обласної державної адміністрації Іван Варченко підкреслив, що свято було організовано виключно на кошти місцевої громади та позабюджетні. «Сьогодні – свято Івана Купала. Це свято очищення. Ми очищуємося, коли в цей день заходимо у воду, коли стрибаємо через вогонь. Сьогодні вся Україна проходить складний етап очищення від вчорашнього, позавчорашнього дня для того, щоб впевнено дивитися у день завтрашній – день щасливий і мирний», - наголосив Іван Варченко.

До могили Г.С.Сковороди було покладено корзину з квітами. Всього на фестивалі побувало більше тисячі відвідувачів.

Фінальним акордом свята стали традиційні купальські забави: хороводи навколо ватри, пускання дівочих вінків за водою, стрибання через вогнища. Завершився день святковим феєрверком «Купальська квітка».

 

 

КупалаКупалаКупалаКупалаКупалаКупалаКупалаКупалаКупалаКупалаКупалаКупалаКупалаКупалаКупала

Сховати метелика