Виставка живопису Марка Константинопольського «Етюдні переспіви» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Виставка живопису Марка Константинопольського «Етюдні переспіви»

 

 

 

 

 

 DSC0069 copy

 

29 вересня 2016 року в стінах мистецької галереї «Мистецтво Слобожанщини» відкрилась персональна виставка живопису харківського художника Марка Константинопольського «Етюдні переспіви», в якій був зроблений акцент саме на етюдному живопису.

 

Експозиція виставки виявилася досить оригінальною: етюди знаходяться в своєрідних картонних конвертиках, прикріплених до стіни, і доповнюються атрибутами живопису - пензликами, тюбиками і палітрою. Все це в цілому створює затишну атмосферу пленерного живопису, якій і віддає перевагу автор виставки - Марк Константинопольський.

 

Цінність етюдів полягає в тому, що вони можуть найбільш повно і щиро передати безпосереднє швидкоплинне враження від споглядання природи, її могутності, умиротворення і краси, і дозволяють відкривати для себе її нові грані і таємниці.

 

Роботи Марка Константинопольського можна віднести до харківської школи живопису, для якої характерна прихильність класичним традиціям, використання кращих досягнень різних течій мистецтва (особливо - академізму, реалізму та імпресіонізму), велика увага світло-тіньовому моделюванню, тонкі колірні нюанси, і найчастіше - великий сміливий мазок.

 

Незважаючи на те, що більшість робіт схожі в плані тематики і напряму, в кожній з них використовуються різні естетичні підходи і художні прийоми. Крім цього, етюди та картини Марка Константинопольського мають душевну теплоту, і передають не тільки характер зображуваної природи, а й характер самого автора, його скромність, простоту і щирість.

 

Роботи спокійні, але не статичні: внутрішньої рухливості їм надає динамічний мазок, насичені кольори, а також - дороги, які часто зображує в своїх картинах Марк Константинопольський. Дороги є не тільки улюбленим образотворчим мотивом автора, а й символом невпинного внутрішнього шляху і пошуку.

 

Художник прагне найбільш точно передати найдрібніші нюанси краси природи в її різних станах: в різний час доби, в різні пори року, при тих чи інших погодних умовах.

 

Картини і етюди Марка Константинопольського дають можливість не тільки споглядати зображуване, а мають здатність подумки переносити глядача в їх простір, дозволяючи представити себе в оточенні прекрасної природи.

 

Хоча Марк Константинопольський рідко зображує людей в своїх роботах, в них все одно відчувається присутність людини, але не завойовника, а мандрівника і споглядача, який прагне до гармонії і єдності в співіснуванні з природою.

 

На відкриття виставки «Етюдні переспіви» була велика кількість гостей, серед яких були присутні відомі харківські художники, мистецтвознавці, колекціонери. Прозвучало безліч позитивних відгуків про виставку. Було відзначено високу майстерність автора, душевну теплоту, і нескінченне оспівування природи, які незмінно присутні в його роботах.

 

Сховати метелика