Виставка Анатолія Мороза (Архімандрита Миколая) «Тут і зараз» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Виставка Анатолія Мороза (Архімандрита Миколая) «Тут і зараз»

 

DSC 0053 copy

 

20 жовтня 2016 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відкрилась персональна виставка живопису харківського художника Анатолія Мороза (Архімандрита Миколая) «Тут і зараз».

 

Це філософське поняття не випадково було обрано для назви виставки. Проживаючи момент тут і зараз ми відчуваємо саме життя, в її повноті і різноманітті, відчуваємо себе частиною великого незвіданого світу. Дослідження навколишнього середовища і прагнення знайти в ньому об'єднуючий духовний початок за допомогою мистецтва і є однією з головних цілей художника Анатолія Мороза.

 

Кожен пейзаж художника відрізняється не тільки своїм візуальним наповненням, а й особливою енергетикою. Часто в роботах Анатолія Мороза присутні гори, як вертикаль між світом земним і світом небесним, і дороги, по яким підіймаються мандрівники, в невпинному пошуку себе і Бога. Дивлячись на пейзажі Анатолія Мороза, можна подумки перенестись в зображувану природу, відчути свіжість вітру, подих гір, їх неповторну красу і стан спокою, до якого так прагнуть безліч людей.

 

Якщо в пейзажах присутня потужна домінанта у вигляді гір, яка створює відчуття якоїсь статичності, сили, безмежності, то портрети більш ніжні, інтимні, спрямовані на безпосередню передачу світу індивідуального, як зовнішнього, так внутрішнього, його тонких нюансів і особливостей. Відмінною рисою портретів А. Мороза є барвисті квіткові композиції, покликані грати не тільки роль прикраси, але і доповнювати, підкреслювати характерні риси зображуваних. Часто одна людина на декількох роботах може бути різною. Це пояснюється прагненням автора передати всю багатогранність людської душі в її різних проявах.

 

Анатолій Мороз в своїй творчості поєднує різні стилі і художні прийоми, експериментуючи з кольором, світло-тіньовим моделюванням, мазком, композицією. Йому вдається поєднувати яскравість і експресію, з незвичайною ніжністю і легкістю.

 

Деякі, часто взаємовиключні речі складаються в роботах Анатолія Мороза в гармонійну, цілісну картину, в єдиному моменті: тут і зараз, так як саме «тут і зараз» - це і є наше життя, в її багатстві, насиченості і вічності.

 

На відкритті виставки «Тут і зараз» були присутні парафіяни, друзі та колеги по мистецькому цеху Архімандрита Миколая (Анатолія Мороза). Вони відзначили його життєлюбність, талант, щирість, вміння тонко відчувати характери людей, і віддане ставлення до своєї улюбленої справи. А автор виставки в свою чергу подякував присутнім, і наголосив на необхідності нести в світ любов і добро. Віртуозний і душевний виступ музикантів Василя Дмитренка і Альбіни Жітіневої доповнив теплу атмосферу вечора.

 

Сховати метелика