Виставка за результатами міжнародного конкурсу ім. Зінаїди Серебрякової | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Виставка за результатами міжнародного конкурсу ім. Зінаїди Серебрякової

 

DSC 0203 copy copy copy

 

1 грудня 2016  року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відбулося відкриття виставки за результатами міжнародного конкурсу ім. Зінаїди Серебрякової «НЮ. Живопис. Графіка. Скульптура». Після відбору робіт художньою радою в виставку увійшли 135 робіт, серед яких живопис, графіка, скульптура від 72 авторів з Харкова, Одеси, Львова, Сєвєродонецька, Москви.

 

Мистецтво ню з'явилося ще в первісні часи, розкрилося в античності і пережило повернення в епоху Ренесансу, а пізніше склалося в певну класичну і академічну систему. І в наш час ню є важливою складовою світового мистецтва і культури, ставши більш вільним від стильових та інституційних рамок.

 

Зінаїда Серебрякова - велика художниця, доля якої тісно пов'язана з Харківщиною, особливу увагу приділяла жанру ню, слідуючи тій же, сформованій століттями традиції, але і привносячи свій власний індивідуальний погляд, який, втім, змінювався протягом всього її життя. Мабуть з цієї причини вона вступила в мистецьке об'єднання «Світ мистецтва», яке протиставляло себе строгості академізму, а також сюжетним і естетичним рамкам передвижників, було відкрито до нових віянь мистецтва, які відбувалися в світі, і декларувало можливість синтезу різних стилів.

 

DSC 0183

 

У 21 столітті різноманітність напрямків в мистецтві і художніх технік значно розширилась. Цю різноманітність ми можемо бачити і на виставці «НЮ. Живопис. Графіка. Скульптура».

 

Представлений ​​на виставці живопис переважно успадковує академічну школу, яка в Харкові має давню історію. Особлива увага приділяється малюнку, композиції, гармонії колірних і світло-тіньових нюансів, з яким, однак, багато художників сміливо експериментують, пропускаючи через призму свого творчого погляду і манери. Але присутні і відходи від класики, виражені у впливі імпресіонізму, постімпресіонізму, сюрреалізму, символізму, авангардного і примітивістського живопису.

 

DSC 0267

 

Високою майстерністю відрізняється графіка. Лінія, яка є головною особливістю даного виду мистецтва, надає ню більшої виразності і відкритості, найбільш правдиво передаючи всі форми і вигини зображених людей, а властива графіці контрастність додає роботам експресії. Присутні як традиційні академічні малюнки, велика увага в яких приділяється техніці, так і більш мінімалістичні «силуетні» роботи, націлені на передачу певних рис або образів.

 

Незважаючи на те, що металева скульптура, представлена ​​на виставці, не велика за розміром, вона створює враження цілісності і монументальності. А в скульптурах зі скла можна побачити нотки гумору та іронії.

 

Крім жанрового і стильового розмаїття, яке найбільш повно показує зріз сучасного образотворчого мистецтва ню, перевагою виставки є те, що на ній поряд з роботами визнаних майстрів експонуються роботи молодих, але талановитих і перспективних художників.

 

DSC 0223

 

Деякі твори перегукуються з живописом Зінаїди Серебрякової, деякі контрастують, але загальним об'єднуючим моментом є інтерес до внутрішнього і відвертого, того, що, часом приховано, і того, що не завжди можна побачити з першого погляду, а також - велика і трепетна любов до людей. Ню - жанр, який оголює не тільки форми тіла, а й душу художника, моделі і глядача.

 

Зараз, через 100 років від творчого розквіту Зінаїди Серебрякової, в мистецтві відбулися значні зміни. Виникло безліч нових течій і парадигм, які часом кардинально відрізняються одна від одної, формально і концептуально. Але жанр ню як і раніше актуальний, так як оголена і неприхована щирість завжди буде цікавити небайдужих до мистецтва і людського життя.

 

Афанасьєв Олександр

 

Сховати метелика