Х підсумкова фотовиставка Обласної громадської організації «Харківський фотоклуб» «FOCUSники» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Х підсумкова фотовиставка Обласної громадської організації «Харківський фотоклуб» «FOCUSники»

 

DSC 0002 copy copy copy copy copy copy

 

22 грудня 2016 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відкрилась 10-та підсумкова фотовиставка Обласної громадської організації «Харківський фотоклуб» «FOCUSники». У виставці взяли участь 14 авторів, які представили свої кращі роботи за 2016 рік.

 

На виставці експонуються як роботи людей, які професійно займаються фотографією, так і тих, для кого цей вид мистецтва є хобі, і засобом розкрити себе з іншого, нового боку. Не дивлячись на це, у кожного з учасників виставки є сформований індивідуальний підхід до своєї улюбленої справи. Велике жанрове (пейзажна, вулична, панорамна, портретна і натюрмортна фотографія) та стильове розмаїття відображає головну особливість Харківського фотоклубу - відкритість і творчу свободу.

 

На виставці у великій кількості представлений жанр стріт-фото або вуличної фотографії (Микола Довбиш, Людмила Санжаревська, Вікторія Стремовська, Лідія Цапко, Євген Брезицький, Ірина Деркач, Олександр Маляренко), який зараз користується великою популярністю. Основним принципом даного напрямку фотографії є безпосереднє відображення реальності, без використання постановочних зйомок і монтажу. Одних учасників виставки цікавить поєднання різних форм, предметів, геометричні і фактурні співвідношення, інших - люди, виявлення їх характеру і внутрішніх особливостей, а також - існування людини в різних умовах і контекстах: життя в тих чи інших містах чи навіть країнах, або в урбанізованому просторі як такому. Загальним для фотографів даного напрямку, представлених на виставці, є принцип моменту - фотографування певного візуального ряду, що збігається з внутрішнім емоційним відгуком в певний відрізок часу.DSC 0012 copy

 

Значна частина фотографій виставки відноситься до портрету (Тетяна Юрченко, Катерина Погрібна, Валерій Голоха, Тетяна Бутвіна, Зоя Костіна). Портрет, будучи класичним жанром фотографії, залишається актуальним і в наш час. Незважаючи на удавану лаконічність, цей жанр є досить важким, адже фотографу-портретисту необхідно не тільки відобразити зовнішність, але й зуміти виявити внутрішні індивідуальні особливості людей, впіймати різні емоційні стани, і найбільш повно і достовірно відобразити їх за допомогою прийомів художньої фотографії. Це з успіхом вдається представникам Харківського фотоклубу.

 

Спостереження за природою також привертає фотографів Харківського фотоклубу «FOCUSнікі» (Тетяна Юрченко, Костянтин Костін, Лідія Цапко, Валерій Голоха, Зоя Костіна, Сергій Воробйов). І на це є свої причини. Фотоапарат в руках людини може стати інструментом спілкування з природою, виявлення її таємниць і секретів. Цей жанр дозволяє висловити свої емоції і переживання через саму природу. У цьому випадку людина, за допомогою фотомистецтва, стає одним цілим з нею.

 

Цікавим, і досить рідкісним жанром фотографії, який також представлений на виставці, є натюрморт. Роботам Тетяни Бутвіної властива мальовничість і контрастність, що наповнюють фотографії ліричним настроєм і яскравою експресією. Вони повною мірою доводять, що весь спектр почуттів (смуток, радість, надію і тд.) можна передати навіть за допомогою поєднань різних рослин, посуду, побутових предметів, і завдяки високій майстерності фотографа.DSC 0079DSC 0015

 

Загальним моментом, що об'єднує настільки різнопланову творчість представників Харківського фотоклубу «FOCUSники», є любов до фотографії і до мистецтва в цілому. Не дивлячись на свою назву «FOCUSники» дотримуються одного з головних принципів фотографії - безпосереднього відображення реальності. Але реальність, це не тільки те, що ми бачимо: це наші думки, почуття, сприйняття. Вміння висловити і ці аспекти реальності дуже важливо для фотографа, адже фотографія є своєрідним дзеркалом, що дозволяє заглянути в глибини самого себе.

 

Олександр Афанасьєв

 

Сховати метелика