Виставка художніх робіт (гобелен, живопис) Антоніни Анорічевої-Єрьомки «Українська рапсодія» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Виставка художніх робіт (гобелен, живопис) Антоніни Анорічевої-Єрьомки «Українська рапсодія»

DSC 0309


23 лютого 2017 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відкрилась персональна виставка художніх робіт (гобелен, живопис) Антоніни Анорічевої-Єрьомки «Українська рапсодія». Тема виставки пов'язана з багатством України, її вільним духом, неперевершеною природною і архітектурною спадщиною, давніми традиціями і чудовими людьми.




DSC 0309 copy


23 лютого 2017 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відкрилась персональна виставка художніх робіт (гобелен, живопис) Антоніни Анорічевої-Єрьомки «Українська рапсодія». Тема виставки пов'язана з багатством України, її вільним духом, неперевершеною природною і архітектурною спадщиною, давніми традиціями і чудовими людьми.


У своїй творчості Антоніна Анорічева-Єрьомка орієнтується на традиції харківської академічної школи живопису, привносячи своє власне авторське бачення і художні прийоми. Художниця володіє тонкою здатністю передавати на полотні не лише об'єктність зображеної природи або архітектури, але і певну атмосферу, яка викликана внутрішнім враженням від того чи іншого місця. Ці враження виражаються в оригінальних композиційних рішеннях (наприклад, використання сферичної перспективи) та колористичних експериментах, різній манері живопису - від імпресіоністичної, до реалістичної і напівабстрактної. У роботах присутня лаконічність, а разом з тим - символізм, відсилання до міфологічних і біблійних мотивів, завдяки яким звичні на перший погляд речі, що оточують нас, наповнюються глибоким змістом.


Важливу частину творчості Антоніни Анорічевої-Єрьомки складають портрети видатних людей України, які зробили значний внесок у її культуру та історію. На виставці «Українська рапсодія» можна побачити портрет першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка, відомої балерини і балетмейстера Світлани Коливанової, ветерана війни Онищенка, який відсвяткував своє сторіччя, а також історичної особистості – актора Михайла Щепкіна. Автор володіє умінням тонко передати внутрішній характер людини, а через композицію, яка нерідко буває багатоплановою, підкреслює його духовний зв'язок з улюбленою справою.


Твори Антоніни Анорічевої-Єрьомки, особливо гобелени, завдяки своєму масштабу, монументалістській широкій побудові композиції і одночасно лінеарності, лаконічності форм, здатні візуально змінювати простір галереї, роблячи його більш об'ємним. Але завдяки самому матеріалу гобеленів (вовняна нитка) і способу їх створення (ткацтву), що максимально передають рукотворність робіт, ця масштабність не стає давлючою, а навпаки – створює атмосферу затишку, теплоти, камерності.


Особливе місце у творчості Антоніни Анорічевої-Єрьомки займає українське село, з його неповторною природою і людьми. Сільське і сакральне в картинах майстрині часто переплетено: в образах ангелів вгадуються звичайні сільські хлопчаки, в образі Діви Марії – молода дівчина селянка, а старі люди мають одухотворений, майже іконографічний вигляд. Село виступає свого роду мікрокосмом. Маленька людина знаходиться у великому світі, але у світі, який не є чужим йому, і є з ним єдиним цілим.


Незважаючи на багате жанрове, видове і стилістичне різноманіття мистецтва Антоніни Анорічевої-Єрьомки, воно об'єднане єдиною мелодією, спонтанною і одночасно гармонійною. У творах художниці можна почути прекрасну рапсодію - рапсодію творчої свободи, радості життя, любові до свого коріння і невтомного душевного пошуку.


Сховати метелика