Персональна виставка живопису та графіки харківського художника Сергія Грічанка «My dream Israel» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Персональна виставка живопису та графіки харківського художника Сергія Грічанка «My dream Israel»

DSC 0072 copy copy copy copy copy copy


26 жовтня 2017 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відкрилася персональна виставка живопису і графіки харківського художника Сергія Грічанка «My dream Israel».




DSC 0072 copy copy copy copy copy copy copy


26 жовтня 2017 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відкрилася персональна виставка живопису і графіки харківського художника Сергія Грічанка «My dream Israel».


В експозиції представлено понад 40 робіт, в яких відображені види різних куточків мальовничого Ізраїлю. Таємничі старовинні вулички, величні храми і фортеці, античні руїни в роботах Сергія Грічанка немов оживають, стають динамічними, наповнюються новими фарбами. Автору вдалося показати унікальність ізраїльської архітектури та природи, пропустивши їх через призму внутрішнього творчого бачення.


DSC 0132Ізраїль - це переплетіння старовини і сучасності, природи і цивілізації, культур і релігій, переплетіння людських доль. В Ізраїлі історія немов завмерла: ми можемо на власні очі побачити біблійні місця, на яких відбувалися знаменні події і чудеса, і які практично не змінилися після сотень і тисяч років. Ці важливі священні й історичні місця вдало вписані в сучасний урбаністичний ландшафт.


Перебуваючи серед величезної кількості пам'ятників архітектури і мистецтва, та святих місць, мимоволі починаєш спрямовувати думки вглиб себе, замислюватися про життя. Цей стан виник і у художника Сергія Грічанка. У своїх творах автор прагне передати глядачам ті відчуття і емоції, і той духовний досвід, який він отримав під час своєї подорожі по Ізраїлю.


Всі роботи, представлені на виставці, були зроблені практично за півроку, що показує працьовитість автора та велику відданість своїй улюбленій справі. Відмінними рисами творчості Сергія Грічанка є яскравий, але у той же час гармонійний і легкий колорит, панорамність, увага до найдрібніших деталей, гра з композиційними прийомами і кольором. У роботах відчувається музикальність: кожній роботі відповідає певний ритм і смислове наповнення. Не дивлячись на сюжетну складову (переважно архітектурний живопис), усі роботи мають різні особливості, як в художньому плані, так і в емоційному. Художник виробив такий підхід для того, щоб підкреслити багатство і різноманітність побаченого та найбільш широко і повно передати свої враження.


Роботи автора виконані в змішаній техніці, з використанням різних графічних і живописних матеріалів і прийомів, хоча домінуючою технікою більшості робіт є акварель, що надає роботам легкості та просторовості. Також має місце й колаж, що допомагає у більшій мірі розкрити не тільки культурні особливості Ізраїлю, але й творчий потенціал самого автора.DSC 0167 copy copy copy


Споглядаючи роботи Сергія Грічанка, ми можемо відчути ту неповторну атмосферу Ізраїлю, з якою стикнувся автор виставки, і подумки перенестися у цю дивовижну країну: відчути свіже морське повітря, тепле сонце та той неповторний дух, яким просякнута ця Свята земля.


Не дивлячись на високу якість робіт і великий художній досвід Сергія Грічанка, виставка «My dream Israel» є всього лише 3-ю персональною виставкою автора, так як більшу частину життя він присвятив педагогічній діяльності і вихованню майбутніх художників, які нерідко ставали переможцями міжнародних конкурсів у різних країнах.


Урочисте відкриття виставки відбулось у відповідному до робіт Сергія Грічанка стані легкості та теплоти. Рідні, колеги і учні художника висловили подяку автору і організаторам виставки, а також захоплення творчістю художника. Затишну ізраїльську атмосферу виставки доповнила унікальна і виразна за своїм звучанням музика цимбалів у виконанні солістки Анни Аулової та концертмейстера Олени Ярової.


Олександр Афанасьєв


Сховати метелика