Персональна виставка графічних робіт і батика Алли Рукавіциної «Луной был полон сад» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Персональна виставка графічних робіт і батика Алли Рукавіциної «Луной был полон сад»

 

DSC 0139 copy copy

 

21 жовтня 2017 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відкрилася персональна виставка графічних робіт і батика харківської художниці Алли Рукавіциної «Луной был полон сад».

 

Відмінними рисами творчості Алли Рукавіциної є тяжіння до абстракціонізму та інших авангардних напрямків. На стиль і художню манеру в творах Алли Олексіївни також вплинуло мистецтво древніх цивілізацій та українське народне мистецтво, які пройшли через призму авторського переосмислення художниці.

 

Для робіт Алли Рукавіциної характерний яскравий і насичений колір, який в той же час є гармонійним і не кричущим. Кожен колір має власне значення і властивості та може впливати як на фізичному, так і на духовному плані. Таку ж якість мають лінії та геометричні форми, а також їх поєднання з колоритом. Фантастичні і реальні об'єкти та форми в творах часто об'єднуються в нестандартні абстрактні композиції, покликані виразити певні смисли і теми.

 

Будучи графіком і живописцем високого рівня, Алла Рукавіцина продовжує реалізовувати себе і в інших сферах мистецтва, однією з яких стало декоративно-прикладне мистецтво, особливо - батик. Батик є засобом розпису по тканині з використанням різних фарб і спеціального резервуючого матеріалу, за допомогою якого створюються форми і сюжетна лінія твору. Це мистецтво, яке має давню історію, досі актуально і користується великою популярністю. Батик Алли Рукавіциної відрізняється високою якістю, оригінальними колірними й композиційними рішеннями. Художниці вдалося досягти гармонії в поєднанні кольору і форм, властивостей шовку і фарб, співвідношенні зображень і закладених в них смислів.

 

Творчість художника не є миметичною (тією, що наслідує дійсності), адже реалістичне зображення зовнішнього світу часто сковує художника, не даючи можливості проявити багато граней людської душі. Алла Рукавіцина створює власну реальність, в якій втілені не тільки персонажі, предмети, явища, а скоріше емоційні і душевні відгуки на них, показані за допомогою різних художніх форм, технік і прийомів. В одному творі може вміститися безліч образів і смислів, тому зміст робіт Алли Рукавіциної не є лінійним, що дає можливість вибрати глядачеві власне трактування зображеного, відштовхуючись від свого індивідуального досвіду та світогляду. Також простежується прагнення художника побачити високе в простих речах, що оточують нас, в тому, що ми часто не помічаємо.

 

Творчість Алли Рукавіциної синтетична, і перетинається з іншими видами і жанрами мистецтва. Ліричність, мелодизм, ритмічність, і головне - важлива роль емоційного співпереживання, зближують її з музикою і поезією. Назва виставки, якою послужили слова з віршу Афанасія Фета «Сияла ночь. Луной был полон сад» - музичного за своїм звучанням і змістом твору, підкреслює цей тонкий зв'язок, як і багатогранність мистецтва в цілому.

 

Мистецтво Алли Рукавіциної змушує людину не тільки насолоджуватися прекрасним, а й міркувати, направляти погляд вглиб себе, розкривати найпотаємніші почуття. Звернення до первинних елементів у творчості Алли Рукавіциної відображається не тільки в спрощенні і розкладанні візуальних форм, але і в прагненні показати ті духовні витоки, які є загальними для всіх людей.

 

Олександр Афанасьєв

 

Сховати метелика