Збірна виставка робіт з валяння "Вовна сучасності. Нові реалії традицій" | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Збірна виставка робіт з валяння "Вовна сучасності. Нові реалії традицій"

 

DSC 0071 copy copy copy copy copy copy copy copy copy

 

 

16 листопада 2017 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва відбулося відкриття збірної виставки робіт з валяння майстрів Харківської області «Вовна сучасності. Нові реалії традицій».

 

Головна особливість виставки - поєднання традиційних технік валяння з сучасними і новаторськими підходами. На виставці глядач мав можливість ознайомитись з великим розмаїттям виробів з повсті у наступних категоріях: одяг, взуття, головні убори, аксесуари, прикраси, інтер'єрна повсть, іграшка, вовняна акварель і вовняний живопис. Відвідувачі отримали максимально повне уявлення про дивовижну майстерність техніки валяння.

 

Учасники виставки: Олена Мурашко, Алла Глущенко, Олена Кравчинська, Ірина Моісеєва, Людмила Шуліпова, Наталя Горошко, Ольга Тимошенко, Тетяна Андросова, Юлія Іваненко, Дар'я Даниленко, Ірина Хетагурі, Таїсія Ільяшенко, Карина Великород. Куратор виставки - культуролог, майстер декоративно-ужиткового мистецтва, викладач Височанської дитячої школи мистецтв Олена Кравчинська.

 

Повсть - це щільний нетканий текстильний матеріал з валяної вовни. Головний принцип валяння - поступове ущільнення матеріалу (шерстинок). Вовну можна класифікувати за породами овець, технікою обробки, довжиною і товщиною ворсу або тониною (вимірюється в мікронах).

 

Існує два способи валяння - мокре і сухе. У мокрому валяння використовується вода і мило, завдяки яким, після певного фізичного впливу, вовняні волокна перемішуються і сплутуються між собою. Полегшити досить трудомісткий процес можуть спеціальні інструменти, такі як: рубель, розкатка, колодки, бамбуковий килимок, форми для виготовлення взуття і тд.

 

Кардочес - вовна, яка пройшла одноразове вичісування в спеціальній кардочесальній машині. Топс - вовна, яка пройшла декілька етапів обробки різними кардерами. Волокна кардочеса коротші, мають різну товщину і переплутані між собою, у той час, як волокна топсу мають велику довжину, однакову товщину та вичесані в одному поздовжньому напрямку. Топс підходить для створення більш легких і тонких видів одягу (як правило, використовується вовна породи мерінас, товщиною 18 мікрон), а кардочес (зокрема, вовсть породи бергшаф (31 мікрон)) - для більш щільних виробів (взуття, сумок, жилетів) .

 

У сухому валянні застосовується інша технологія. Для ущільнення повсті тут використовуються спеціальні голки. Сплутування волокон відбувається за рахунок поступового переміщення волокон всередину виробу. Сухе валяння використовується для створення об'ємних робіт: іграшок, прикрас, елементів декору.

 

Для того, щоб виріб був цілісним, тримав свою форму і з часом не руйнувався, повсть робиться на основі (армується), наприклад - на шовку або марлі. Отримане полотно називається сукном.

 

Також разом з вовною можуть використовуватися й інші матеріали: натуральні тканини - шовк, льон, кропива, віскоза, фліс (необроблена вовна).

 

Все розмаїття матеріалів та інструментів присутнє на виставці «Вовна сучасності. Нові реалії традицій». Глядач може детально ознайомитися з ними завдяки настінній інсталяції та вітрині, які розташовані в залах галереї.

 

В експозиції представлена ​​велика різноманітність видів валяного одягу і аксесуарів: сукні, жилети, сумки, шарфи, головні убори, рукавиці, взуття, прикраси, чохли для телефонів. Всі перераховані вище вироби з повсті володіють не тільки високою якістю і естетичними даними, але й мають цілющі властивості вовни та позитивно впливають на самопочуття людини.

 

В інтер'єрній повсті втілюється безліч творчих ідей. Маючи більш декоративне застосування, інтер'єрна повсть дає можливість використовувати широкий спектр прийомів, які дозволяють додати матеріалу різну форму і фактурність.

 

На виставці присутня робота, виконана в техніці вовняної акварелі, яка створюється завдяки валянню повсті на полотно, шляхом поступового накладання шарів (лесировка), як в акварелі. Твори, виконані в цій техніці, відрізняє яскравий колорит і різноманітність відтінків. Також присутній живопис вовною по сухому (викладання ворсу різного кольору в певні художні композиції).

 

На виставці глядач може побачити різні варіації виробів з повсті, у тому числі, з використанням інших матеріалів - в'язаної вовни, флісу (необробленої вовни овець), натуральних волокон і тканин (шовк, бавовна, льон, віскоза і тд.) у так званої нуноповсті та різних технік, наприклад, кардинг - прорізування, і шиборі - нерівномірного фарбування матеріалу різними відтінками, шляхом його зминання, зав'язування, перекручування.

 

Для творчості учасників виставки характерна не тільки висока майстерність, а й постійні експерименти з матеріалом, цікавий підхід до тем та мотивів, формотворчі, фактурні, колористичні і композиційні рішення, які проявляються у великому художньому розмаїтті виробів з повсті, представлених на виставці. В експозиції присутня як західна традиція валяння, так і східна, як сучасні вироби, так і історична реконструкція середньовічних виробів (головних уборів).

 

Валяння є досить складною технікою, що вимагає фізичних зусиль, великого терпіння, фінансових витрат і часу на пошуки важкодоступних матеріалів. Також практично відсутні інституції, які займаються освітою в сфері валяння, і навчають цьому лише одиниці заслужених майстрів у формі майстер-класів. Незважаючи на перераховані вище труднощі, кожен з учасників виставки зміг реалізувати себе у цьому мистецтві, виробити свій індивідуальний стиль та досягти певної майстерності. Але зусилля авторів спрямоване не тільки на власний розвиток, але і на популяризацію виробів з повсті, на залучення до техніки валяння нових людей, на відродження цього художнього ремесла, яке було практично забуте у нашій країні на довгі роки.

 

Збірна виставка робіт з валяння майстрів Харківської області «Вовна сучасності. Нові реалії традицій» дозволяє поринути у цей дивовижний світ повсті, що вражає своїм багатством і різноманітністю та здатен подарувати тепло не тільки тілу, а й душі.

 

Сховати метелика