Виставка художніх робіт «Різдвяний подарунок Слобожанщині» | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Виставка художніх робіт «Різдвяний подарунок Слобожанщині»

 

DSC 0037 copy copy copy copy copy copy copy copy copy

 

Виставка художніх робіт викладачів та учнів художнього відділення Первомайської дитячої школи мистецтв «Різдвяний подарунок Слобожанщині»

 

28 грудня 2017 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» КЗ «ООМЦКМ» відбулося відкриття виставки художніх робіт викладачів та учнів художнього відділення Первомайської дитячої школи мистецтв «Різдвяний подарунок Слобожанщині». Виставка присвячена 40-річчю художнього відділення Первомайської дитячої школи мистецтв, і організована галереєю «Мистецтво Слобожанщини» КЗ «ООМЦКМ» та Первомайською дитячою школою мистецтв за підтримки Обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів. Експозиція включає в себе 83 учнівських та 32 творчі роботи викладачів.

 

На виставці «Різдвяний подарунок Слобожанщині» представлено широкий спектр різних видів, жанрів і технік образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва: пейзажі, натюрморти, портрети, сюжетно-тематичні картини, театральні маски і ляльки, скульптура і рельєфи, батик, витинанка; різні техніки живопису (олія, акварель, гуаш, графіка, змішані техніки).

 

Один із залів галереї займають роботи викладачів – Калініченко Миколи Володимировича, викладача вищої кваліфікаційної категорії, керівника художнього відділення Первомайської дитячої школи мистецтв і першого директора Первомайської дитячої школи мистецтв; Коршунової Наталії Сергіївни – викладача вищої кваліфікаційної категорії, Яржемського Сергія Володимировича і молодого викладача Гейко Віталія Володимировича, які є випускниками Первомайської школи мистецтв.

 

Роботи викладачів відрізняє висока майстерність. Велика частина робіт викладачів, представлених на виставці, належить до жанрів пейзажу і натюрморту. Причиною цього є неповторна природа нашого краю, яка постійно надихає художників на нові творчі досягнення. Незважаючи на схожі сюжети і жанрову спрямованість, роботи кожного з авторів різні за виконанням. У деяких роботах в більшій мірі присутня реалістична манера, в інших імпресіоністична, також є роботи, які відрізняє гармонія і умиротворення, а є такі, які захоплюють динамізмом і емоційністю, одні автори вважають за краще спокійну колірну гамму, інші – яскраву, насичену. Але всім без винятку художникам вдається максимально щиро передати швидкоплинні і прекрасні стани природи і пір року.

 

Викладачі художнього відділення Первомайської дитячої школи мистецтв не тільки прагнуть передати учням свої знання, майстерність і досвід, а й виховати у дітей високу духовну культуру, любов до мистецтва, любов до своєї Батьківщини. Розвиваючи учнів, викладачі розвиваються і самі, постійно беручи участь у різних обласних і міських конкурсах.

 

На художньому відділенні Первомайської дитячої школи мистецтв велика увага приділяється академічним азам образотворчого мистецтва, які в майбутньому допоможуть учням вступити до вищих мистецьких навчальних закладів, і продовжити там своє навчання. Не дивлячись на це, учням дається і велика творча свобода, яка допомагає розкрити індивідуальний потенціал кожної дитини, і виробити його власний художній стиль.

 

DSC 0106 copy

 

Значну частину експозиції займають роботи учнів – переможців міських, обласних, всеукраїнських конкурсів і виставок. У живописних і графічних роботах учнів ми можемо побачити прекрасну природу й архітектуру нашого Слобожанського краю, оригінальні натюрморти, фольклорні та літературні композиції, зокрема, присвячені великому Кобзареві – Тарасу Шевченку, побутові сцени з життя простих українців, з їх працьовитістю, великою гостинністю, міцними сімейними цінностями. Роботи відрізняє яскравий, життєрадісний колорит, цікаві композиційні рішення, бажання експериментувати з різними техніками, творча сміливість і велика кількість оригінальних ідей.

 

Крім традиційних живопису і графіки, на виставці представлені роботи змішаної техніки, колаж, батік, паперова пластика, квілінг, розпис на склі. Велика увага в Первомайській дитячій школі мистецтв приділяється і скульптурі, що доводять присутні на виставці рельєфи і дрібна пластика. Варто згадати і про унікальний театральний напрям (представлений на виставці колоритними ляльками і масками), який досить рідко зустрічається в художніх освітніх закладах України.

 

Таке багатство видів, жанрів, технік, художніх прийомів сприяє всебічному розвитку творчого потенціалу учнів, розширенню їх художніх умінь, більшій творчій свободі, можливості спробувати себе в чомусь новому і визначитися з вибором майбутнього напрямку.

 

Роботи учнів відображають не тільки певні теми, а й багатий дитячий внутрішній світ, з його безмежною фантазією, щирістю і безпосередністю. Також в деяких роботах присутня і реакція на актуальні для нашої країни події і проблеми, бажання їх подолати, велике співпереживання і небайдужість.

 

Виставка художніх робіт викладачів та учнів художнього відділення Первомайської дитячої школи мистецтв «Різдвяний подарунок Слобожанщині» представляє велику актуальність для Слобожанщини і України в цілому, так як звертає увагу на таланти, які знаходяться в нашій області, і яким важче, у зв'язку з географічним і інфраструктурним факторами, ніж жителям великих міст, заявити про себе. Виставка демонструє важливість початкової мистецької освіти, яка допомагає дітям розкрити свій творчий потенціал, і підготувати їх до серйозного майбутнього в професійній, мистецькій сфері.

 

На відкритті виставки з урочистою промовою виступили: начальник Харківського обласного управління культури і туризму – Яцина Олег Анатолійович, голова правління Харківського відділення Національної спілки художників України, народний художник України – Ковтун Віктор Іванович, мер міста Первомайський – Бакшеєв Микола Миколайович, директор обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів – Самоварова Тамара Михайлівна, директор Первомайської дитячої школи мистецтв Євдокимова Наталія В'ячеславівна, засновник і перший директор дитячої художньої школи, зараз завідувач художнім відділенням Первомайської дитячої школи мистецтв – Калініченко Микола Володимирович. Виступаючі подякували авторам і організаторам виставки, відзначили високу якість робіт, і великі заслуги у популяризації мистецтва серед дітей області.

 

Відкриття виставки художніх робіт викладачів та учнів художнього відділення Первомайської дитячої школи мистецтв «Різдвяний подарунок Слобожанщині» пройшло в теплій та святковій атмосфері, якій відповідали життєрадісні роботи авторів виставки і прекрасні виступи учнів музичного відділення Первомайської дитячої школи мистецтв.

 

Сховати метелика