Виставка сучасного українського іконопису | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:

Виставка сучасного українського іконопису

 

icona3 web copy

 

З 19 січня по 3 лютого 2018 року в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва експонується виставка сучасного українського іконопису. На виставці представлені роботи Лева Скопа, Миколи Мединського – легендарного капелану Залізняка, факультету церковного мистецтва Дрогобицького інституту Пресвятої Трійці та Харківської дитячої іконописної школи-майстерні «Левкас», яка і стала ініціатором виставки сучасного українського іконопису.

 

Серед експонатів виставки твори українського митця Левка Скопа, що являють собою авторський сучасний іконопис. Скоп Лев Андрійович (нар. 9 квітня 1954р.) – український мистецтвознавець, художник-реставратор, іконописець, викладач Львівської академії мистецтв (до 2013р.), учасник Євромайдану, поет, музикант (учасник музичного гурту «Чорна Дебра»), учасник творчого об’єднання «Кактус», провідний працівник музею «Дрогобиччина»; багаторічний дослідник дрогобицької дерев'яної церкви Св. Юра. Мешкає у Дрогобичі, працює художником-реставратором у відділі дерев'яної архітектури музею «Дрогобиччина».

 

Сучасні образи Лева Скопа продовжують традиції українського іконопису із автентичними світоглядними та технологічними особливостями. Однією з визитівок іконописця є оригінальні ікони на гонтах - автентичному дерев’яному покритті стародавніх українських церков, що замінюють на нове під час реставрації. В роботах Левка Скопа відчувається велика фантазія та оригінальність, любов та шана до нашого стародавнього іконопису, які поєднується з сучасними мистецькими надбаннями та тягою до експериментів. Левко Скоп зі своїми колоритними роботами приймав участь у багатьох благодійних акціях, тому числі для хворих дітей та солдатів, що воюють на Донбасі.

 

Друга частина виставки представляє Харківську дитячу іконописну школу-майстерню «Левкас», яка з’явилася у Харкові наприкінці минулого року. Метою школи є відтворення умов стародавньої іконописної майстерні, в якій, наприклад, власноруч творяться фарби з кольорових глин та каменів на основі яєчної темпери, а також – створення дитячого іконописного простору, де будуть зростати справжні сучасні Майстри.

 

Саме у дитинстві людина має світлий та незамутнений стан свідомості, тому знайомство з таким тонким світом іконопису у цій дивовижній порі життя може сприяти як творчому, так і духовному розвитку. Особливістю навчальної програми є поєднання практичних занять (що включають темперне малярство в середньовічному стилі та техніці, іконографічний рисунок, кириличний краснопис), літургійної практики у спільноті однодумців, вивчення основ богослов'я, літургіки та теорії іконографії, навчальних екскурсій. Проект не є комерційним, також від учнів не вимагається бути належним до тієї чи іншої конфесії, тому що, на думку майстрів школи «Левкас», сакральне мистецтво - значно ширше за рамки релігійної громади, чи певної конфесії.

 

Ще одна складова виставки сучасного українського іконопису - роботи студентів факультету церковного мистецтва Дрогобицького інституту Пресвятої Трійці. Факультет є унікальним явищем на теренах не лише Львівської області, а й України. Його унікальність насамперед у тому, що програма п’ятирічного заочно-стаціонарного навчання гармонійно складена з двох компонентних складових – богословських дисциплін та численних мистецтвознавчих дисциплін (включаючи теорію і практику).

 

Як підтвердження актуальності виставки сучасного українського іконопису є ікона створена легендарним капеланом, священиком греко-католицької церкви, людиною, що неодноразово надавала духовну підтримку, допомагала залишати бійцям АТО високий рівень морального духу – отцем Миколою Мединським Залізняком.

 

На виставці сучасного українського іконопису представлений широкий зріз сучасного українського іконопису: роботи майстрів різних регіонів (Слобожанщина та Галичина), різних поколінь (визнаних майстрів та дітей - початківців), різних конфесій, різних технік. Не дивлячись на візуальне розмаїття, ікони всіх учасників виставки об’єднує те духовне наповнення, що допомагає людині у думках і молитві наблизитись до Бога. Виставка актуальна для Харкова, – міста, яке завжди славилось своєю багатою культурою та різноманітним релігійним життям. Тому важливість відродження українського іконопису саме тут неможливо переоцінити.

Сховати метелика