Оригінальний рецепт юшки відомий на Балаклійщині з давніх часів. Край славиться великою кількістю водоймищ, річок, головна з яких – Сіверський Донець – утворює дивовижне мереживо серед лісних та лугових краєвидів. Рибалка – улюблена розвага і сучасних мешканців, і гостей-туристів. Та й самі назви «Балаклія», «Балаклійка» походять з тюркської «рибна ріка». Страви з виловленої річкової риби (смаженої, соленої, вареної, копченої) є основою як повсякденної, так і святкової місцевої кухні.
Юшка вариться у казані на відкритому вогні. Основа юшки – навар з дрібної риби, яка далі видаляється з казана. Разом із звичними інгредієнтами (картоплею, морквою, цибулею, пшоном, зеленню, сіллю та перцем) відварюються крупніші рибини та порційні шматки великої «делікатесної» риби. Наприкінці приготування юшка «запікається» у популярний рибацький спосіб – поліно з вогнища на декілька секунд устромляється в страву.
Юшка у казанку
З чого готується юшка
Середній етап приготування юшки
«Запікання» юшки поліном
Готова страва