У Харкові вирішили побудувати пам'ятник Висоцькому в стилі психологічної напруги | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

У Харкові вирішили побудувати пам'ятник Висоцькому в стилі психологічної напруги



Ескіз-переможець10 липня на площі Архітекторів у Харкові були виставлені скульптурні ескізи 15 фіналістів конкурсу на кращий пам'ятник поету, автору і виконавцю пісень, актору Володимиру Висоцькому, який передбачається встановити біля Палацу Спорту. Серед учасників конкурсу - архітектори з Києва, Львова, Одеси, Бєлгорода та Харкова. Перемогли харків'яни Віктор Лівшиць і Олександр Демченко.

altВ основі створеного ними пам'ятника - скульптурна композиція, побудована на контрасті: об'ємна фігура Висоцького стоїть на нерівній площині. За задумом авторів, ця площина символізує зім'ятий у творчому пориві аркуш паперу, що створює середовище особливого психологічного напруження.

alt«Погляд глядача спочатку концентрується на композиційному центрі - фігурі поета. Потім погляд переходить на площину (лист паперу), де рельєфом і контррельєфом зображений колаж з життя Висоцького, поетична, бардівська і акторська сторони його життя, уривки віршів і пісень, фрагменти з особистого життя, портрет його останньої дружини - Марини Владі, - розповідає Віктор Лівшиць. - Площина одночасно статична і динамічна, вона ніби пульсує в нервовому ритмі пісень Висоцького. Композицію можна розглядати як з фасадного її боку, так і ззаду, де з площини листа рвуться вперед голови коней, що символізують шалений темп життя поета».
altНад ескізом автори працювали майже рік. Побудувати пам'ятник планується вже в наступному році, він буде вилитий з бронзи і встановлений біля Палацу спорту, оскільки саме тут Володимир Висоцький в травні 1978 року дав кілька концертів у Харкові.
Нагадаємо, що у 2006-му на цьому майданчику був встановлений невеликий пам'ятний знак, щоб потім встановити пам'ятник, як передбачалося спочатку - до 70-річного ювілею Володимира Висоцького, у 2008-му. Однак через відсутність фінансів, цим планам так і не вдалося здійснитися. 23 березня 2012 року Харківська обласна організація Національної спілки архітекторів України оголосила відкритий конкурс на визначення кращої ескіз-ідеї пам'ятника, і ось після всенародного обговорення на площі Архітекторів журі вибрало кращий ескіз.

1234678