В центрі Харкова можна підглянути за "Анею" - так вже охрестили майбутній пам'ятник Незалежності | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

В центрі Харкова можна підглянути за "Анею" - так вже охрестили майбутній пам'ятник Незалежності


12748643Майбутній символ Незалежності - крилату давньогрецьку богиню перемоги Ніку вже встановили у центрі Харкова на площі Конституції, але поки не для загальних поглядів. Побачити скульптуру цілком можна лише з боку Історичного музею. Справа в тому, що пам'ятник обладнали будівельними лісами і з трьох сторін прикрили його парканом.
«Так має бути, - пояснив автор Олександр Рідний. - Навіть в довідниках про це пишуть: привозиться пам'ятник, робиться навколо паркан і пояснюється, навіщо: щоб цікаві не могли нічого нашкрябати...»
Незважаючи на такі захисні заходи, зроблені за всіма правилами, харківські вандали вже встигли зіпсувати Ніку. Будівельники розповіли, що, поки фігура лежала біля постаменту, чекаючи монтажу, невідомі хулігани обписали все бронзове тіло Незалежності одним словом „Аня" - воно було на грудях, на ногах, на руках. На щастя, подряпини виявилися неглибокими і їх змогли затонувати.

«Слово «Аня» вже пішло в народ, - посміхаються люди в спецівках. - А ми вирішили, що «Аня» - це скорочено «ангел».

Чому саме це ім'я потрапило на скульптуру, ніхто не знає. Мовляв, не бачили навіть, хто писав. Втім, ламати голову над безглуздими питаннями робочим ніколи: одні працюють над бронзою, інші - над гранітною підставою.

Паралельно з роботою над пам'ятником впорядковують і майданчик навколо постаменту - там укладають гранітні плити і підводять електрокабелі до ліхтарів-«листочків», які будуть підсвічувати скульптуру вночі.

Пам'ятник планують відкрити до Дня міста Харкова 23 серпня 2012 року. Нагадаємо, що до цього пам'ятник Незалежності розміщувався на площі Рози Люксембург, його було встановлено ще до 10-ї річниці Незалежності у вигляді Тріумфальної колони, яку увінчував сокіл, але цього року його було демонтовано як невдалий.

За матеріалами Арт Блог