Військові будні середньовічних лицарів можна було спостерігати в ці вихідні на Харківщині | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Військові будні середньовічних лицарів можна було спостерігати в ці вихідні на Харківщині


altУ Первомайському районі Харківської області пройшло етно-свято "Олексіївська фортеця". Тут, на території пам'ятки історії та архітектури - фортеці Української оборонної лінії, побудованої у 1731 році, 28-29 липня 2012 року одночасно билися лицарі, демонстрували свою завзятість гусари, з'ясовували стосунки і козаки з татарами.
Центральною подією заходу стала реконструкція лицарських боїв. Близько сотні представників клубів історичної реконструкції з різних міст України, Росії, Білорусі, одягнені в лицарські обладунки, намагалися відтворити атмосферу лицарських часів.
altБилися реконструйовані лицарі як один на один, так і цілими загонами (бугурт), хвацько орудуючи мечами і алебардами. Можна було на святі познайомитися і з похідними умовами життя лицарів: вони оселилися в наметах, їжу готували на вогнищах, був реконструйований середньовічний побут військового табору. Всі бажаючі могли позмагатися у влучності стрільби з лука.
Для жителів Первомайського району це була можливість всебічно представити свій район: на алеї майстрів народні умільці представили свою продукцію, в ситних рядах можна було побачити як страви традиційної національної кухні, так і сучасні харчові вишукування, а фольклорні колективи, музиканти, танцюристи та естрадні виконавці радували гостей свята своїми виступами на сцені.
altДо речі, крім наметів, стилізованих під старовинні двори, що демонстрували національну українську культуру, були й експозиції в гавайському, циганському, східному та морському стилі.
Ближче до вечора пройшли виступи зірок української естради Гайтани та гурту «Танок На Майдані Конго». Перший день свята завершили нічна дискотека та феєрверк. На другий день відбувався фінал лицарських боїв.
altЦього року етно-свято «Олексіївська фортеця» пройшло вже вдруге. Вперше цей захід було підготовлено у минулому році до 280-річчя Української оборонної лінії (це була військово-інженерна система безперервних земляних оборонних укріплень, що копіюють рельєф місцевості, влаштована козаками за розпорядженням імператриці Анни Іоанівни для захисту степової зони півдня Росії від набігів кримських татар у XVIII в. і переходу від пасивної до активної оборонної тактики, одна з фортець цієї лінії - фортеця Святого Олексія (Олексіївська фортеця)).
altІніціатива проведення свята виходила від глави Первомайської райдержадміністрації Віктора Намчука. Коли в минулому році все задумане вийшло, вирішили що така культурно-масова родзинка Первомайщіни стане щорічною і набуде статус регіонального. У цьому році воно було організоване Первомайською райдержадміністрацією за підтримкою обласного управління культури та туризму і обласного центру культури та мистецтва. Свято відвідало більше трьох тисяч гостей. В подальшому, як зазначив Віктор Намчук, крім щорічного проведення етно-свята планується розробити новий туристичний маршрут, побудувати Музей Олексіївської фортеці і, у перспективі, відновити підземні ходи, які в давні часи пов'язували фортеця з річкою.