Слобожанські веснянки, жартівливі та весільні пісні: вийшов новий компакт-диск гурту „Вербиченька" | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 2 шт. )

Слобожанські веснянки, жартівливі та весільні пісні: вийшов новий компакт-диск гурту „Вербиченька"

1Неординарна у наші часи подія в культурному житті Харківщини: один з найвідоміших фольклорних колективів Слобожанщини - Народний художній фольклорно-етнографічний колектив «Вербиченька» Нововодолазького будинку дитячої та юнацької творчості - видав компакт-диск народних пісень у своєму виконанні. Презентація диску відбудеться 14 вересня 2012 року в рамках святкування Дня смт. Нова Водолага.

Це справжній професійний компакт-диск. На ньому 20 творів, що представляють різні жанри слобожанського фольклору: веснянки, колядки, чумацькі, козацькі, жартівливі та весільні.

Диск присвячений 20-річчю діяльності гурту. Створений у 1992 році, колектив під керівництвом матері та дочки Ольги Володимирівни та Тетяни Павлівни Коваль давно вже відомий та шанований на теренах України та за її межами. Наразі колектив налічує 83 учасника віком від 5 до 23 років. За роки існування його вихованцями стали більше тисячі хлопців та дівчат. У діючому репертуарі колективу більше 30 обрядових дійств, пізнавальних програм, понад 200 пісень та народних танців різних регіонів України.

Діяльність та творчі досягнення „Вербиченьки" давно можна вважати унікальними для сьогоденної культурної ситуації. У нас (та, мабуть і на всій Україні) немає жодного дитячого фольклорного гурту, який би так системно та результативно вів роботу із дослідження та відродження місцевого фольклору. Окрім виконавської діяльності (гурт - учасник та лауреат численних конкурсів, фестивалів та заходів найвищого рівня), діти-учасники колективу разом із своїми керівниками постійно їздять у етнографічні експедиції.
Багатолітні експедиційні дослідження в аспекті етнографії, фольклористики, історичного краєзнавства стали основою книг «Нововодолазькі голосники» (2007 р.), «Слобожанські казки» (2009 р.), «Нововодолазькі голосники - 2» (2011 р.), виданих Ольгою Володимирівною та Тетяною Павлівною. Щороку члени колективу стають переможцями народознавчих науково-практичних конференцій, а також Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН. Понад 20 вихованців «Вербиченьки» є членами Всеукраїнської асоціації молодих дослідників фольклору.
Власне, матеріал нового диску – це і є такі власноруч зібрані пісні. Він називається „Ой чого травка зелена", так починається улюблена лірична пісня Ольги Коваль.
Вітаємо нашу шановну „Вербиченьку" з цим творчим надбанням та від її імені запрошуємо усіх шанувальників народної пісні на презентацію диску, яка відбудеться на центральній площі Нової Водолаги 14 вересня 2012 року.