Позбавити дітей страхів можна за допомогою народної ляльки | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Позбавити дітей страхів можна за допомогою народної ляльки

Фото0699В цьому впевнена харківська лялькарка Тетяна Масленнікова.  1 листопада у Харківському літературному музеї відбулося відкриття її персональної виставки ляльок-мотанок. Відвідувачі не тільки побачили роботи майстрині, але й мали можливість розпитати майстриню про таємниці виготовлення представлених на виставці ляльок.

Фото Тетяни Зарубіної2Авторська експозиція виставлена у маленькому залі, присвяченому сучасній літературі. Про подробиці вибору виставкового простору розказала представник музею:

«Володар, так би мовити, цієї кімнати Сергій Жадан сам зініціював цю виставку, і надав кімнату на її проведення, - розповіла заступник директору літмузею Тетяна Трофименко. - Тектонічні зсуви в культурному житті 21-го століття, безперечно, відбуваються, бо поєднуються на перший погляд не сумісні новітні тенденції у мистецтві та стародавні традиції: виставка народної ляльки відкривається у залі сучасної літератури».

Фото Тетяни ЗарубіноїЧи не найголовнішим у виставці було знайомство та спілкування з майстринею. Тетяна Масленнікова залюбки відповіла на всі питання та розказала докладніше про свої роботи та їх значення у народній традиції.

Фото Тетяни Зарубіної3«Народна лялька не виготовляється більше ніж 3-4 години… Зробив - та одразу граєш. Матеріали використовуються тільки натуральні – раніше інших не було, - розповіла майстриня. - Я намагаюсь дотримуватися цього принципу. Для діток це також дуже важливо. У педагогіці вважається, що дитина до трьох років повинна гратися з деревом, клаптиками тканини, глиною. Глина не повинна бути глазурованою, бо через холодну іграшку душа дитини може охолонути. Беручи до рук теплу м’яку ляльку, малюк заспокоюється».

На питання, чи виготовлялися мотанки виключно дорослими, Тетяна відповіла:

Фото Тетяни Зарубіної4«Народні ляльки виготовлялися і дітьми також. Ось, наприклад, «Зайчик-на-пальчик». Цього зайчика старші діти робили для молодших, коли молодшій дитині виповнювалися три роки. Вважалося, що вона вже доросла, її можна залишати саму вдома, підключати до життя родини, надавати перші обов’язки. Дитині може бути страшно, самотньо без батьків. «Зайчик» надягався на пальчик, його можна було взяти у долоньку. Тоді люди були неграмотні, вони просто це робили, а зараз психолог вам скаже, що коли у дитини є маленька іграшка, то він вже себе почуває сильним, сміливим та впевненішим».

В рамках виставки планується проведення майстер-класів з виготовлення мотанок. Час уточнюється.

Сама ж виставка працює до 15 грудня за адресою вул. Фрунзе, 6.

Фото: Тетяна Зарубіна