«… Його їжею була глина, а надією - мрія»: в Харкові презентують виставу за твором Андрія Платонова | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

«… Його їжею була глина, а надією - мрія»: в Харкові презентують виставу за твором Андрія Платонова

chevengurРоман-антиутопію «Чевенгур» адаптували для лялькової вистави. 16, 17 та 24 листопада у Харківському ляльковому театрі відбудеться прем’єра спектаклю.

Роман розповідає про соціалістичне суспільство, яке тяжіє до будівництва «раю на землі», ідеального суспільно-політичного режиму.

Головним завданням постановочної групи стало «слідування за автором у розумінні того, що робить людину щасливою».

Умови досвіду (людського буття)  можуть бути ідеальними лише в тому випадку, якщо їм не заважає реальність. На думку дослідників творів Андрія Платонова, письменника зовсім не цікавила реальність. Він намагався розробити до останньої межі саму ідею Революції, зрозуміти, як і для чого вона виникла.

Менш за все авторів спектаклю турбує історичний зріз епохи, контекст описуваних подій. О. Дмітрієва (режисер-постановник) та Н. Денисова (художник-постановник) намагалися знайти відповідь на вічне питання: що саме змушує людину вийти з горизонтального «плоского» світу та прагнути піднятися «по вертикалі» - до духовного самоусвідомлення.

Герої Платонова – не сміливі та відчайдушні воїни Революції, а напіводягнені голодні люди, які шукають рідну землю, прагнуть до ідеального життя, людяності та милосердя.

Для спектаклю підібрані надзвичайні засоби виразності. Перш за все, гротескні ляльки, які гратимуть велику роль для пластичного живого враження від дійства.

Ляльковий план виконують усього сім артистів: В’ячеслав Гіндін, Геннадій Гуріненко, Олександр Коваль, Олександр Маркін, Артем Вусик, Ольга Коваль і Ольга Мохленко.

Сховати крашанки