Слідами «полку Ігоревого»: в кінці квітня під Харковом пройде історичний фестиваль | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Слідами «полку Ігоревого»: в кінці квітня під Харковом пройде історичний фестиваль

Igorev polkІсторичний фестиваль «Ігорів Полк-2013» пройде 27 квітня 2013 року. У програмі - екскурсії «Донецьким городищем», концерт давньоруського співу, виставка-презентація виробів народних майстрів, дитячі конкурси і похід учасників до «Сковородинівської криниці».

Фестиваль проводиться щорічно з 2005 року в Жовтневому районі м. Харкова на території історико-археологічного пам'ятника «Донецьке городище» VI ст. до н.е.-ХIII ст. н.е. (Давньоруський літописний град Донець) в честь річниці походу князя Ігоря Сіверського 1185 і «Слова о полку Ігоревім», з якими Донецьке городище безпосередньо пов'язане (сюди князь Ігор утік з половецького полону влітку 1185 року).

Історія археологічних досліджень городища налічує близько двохсот років. Городище розташоване на правому березі ріки Уди біля Карачевського шосе, приблизно в 500-х метрах на північ від автостанції «Бабаї» або на схід від платформи «Карачевка» ЮЖД Мереф'янського напрямку. Городище являє собою обривистий пагорб, який пересічений ровом, що відокремлює дитинець від посада. Спільно з розташованим в 10-ти кілометрах на південь Хорошевським городищем Донецьке городище в скіфську, ранньослов'янську та давньоруську епохи контролювало шлях з Задонецьких степів в Придніпров'ї, на Русь - нинішню Сімферопольську трасу.

У 2005-2008 роках в програму фестивалю «Ігорев полк» включався костюмований перехід між городищами долиною річки Уди з відвідуванням селища Бабаї, де знаходиться будинок великого філософа Г.С. Сковороди, а в околицях селища - меморіальна «Сковородинівська криниця». У 2008 і 2011 роках в ході фестивалю проводився турнір з історичного фехтування під керівництвом А.І. Суботіна. У 2010 році активну участь у фестивалі брав військово-історичний клуб «Ратибор. Сіверська Русь», а з 2011 року в фестивалі беруть участь творча майстерня «Дана» та музичний ансамбль «Восьмий день».

У цьому році в рамках фестивалю заплановане костюмоване свято на «Донецькому городищі», яке розпочнеться з ознайомчої лекції-екскурсії територією пам'ятки, продовжиться концертом автентичного давньоруського співу та сучасної авторської пісні (виступи колективу автентичного співу «Слово», музичного ансамблю «Восьмий день» , барда Наталії Афанасьєвої). На фестивалі пройде виставка-презентація виробів народних майстрів (вишивка, кераміка та ін) і дитяча гра-конкурс (за зразком давньоруської традиції) «Золоті ворота». На основну програму відведено півтори години (з 10.00 до 11.30), а потім відбудеться перехід учасників фестивалю з Донецького городища до «Сковородинівської криниці» (близько 4-х кілометрів).

Увага! О 13.00 біля «Сковородинівської криниці» відкриється еколого-культурологічний фестиваль «Філософія серця» з концертною і розважальною програмою, пікніком та ін.

Дістатися до місця проведення фестивалю «Ігорів полк-2013» можна:
1) електричкою Харків-Мерефа зі станції «Харків-Пасажирський» («Південний вокзал») до зупинки «Карачівка» (відправлення в 06.59 - прибуття в 07.41).
2) маршруткою від метро Гагаріна на Бабаї, через Кегичівка або Покотиловку (до кінцевої зупинки сел. Бабаї).

За додатковою інформацією звертатися до керівника фестивалю «Ігорів полк-2013» - старшого наукового співробітника Харківського історичного музею Дмитра Володимировича Бадаєва, тел. 0982008499.

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду