Вперше в Харкові - Дні білоруської культури: нам привезли веселих ведмедів, «окарини» і везунчиків | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 2 шт. )

Вперше в Харкові - Дні білоруської культури: нам привезли веселих ведмедів, «окарини» і везунчиків

Фото пресс-центра Харьковского городского совета23-24 квітня в Харкові пройшли Дні білоруської культури. У рамках цієї культурної акції 23 квітня пройшов концерт білоруських народних колективів в малому залі Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М. Лисенка, а у фойє відкрилася виставка народних майстрів Гомельської області.

На урочистому відкритті Днів білоруської культури в Харкові був аншлаг: представників старшого покоління харків'ян накрила ностальгія, молодь відкривала для себе білоруську культури наново.

«Дні культури республіки Білорусь у нас проводяться вперше, - підкреслив начальник облуправління внутрішньої політики Володимир Зінченко. - Це не означає, що ми не знайомі з білоруською культурою. Ми пам'ятаємо творчість «Піснярів», «Сябрів», пісні яких звучали у всіх куточках нашої країни. Це відновлення доброго знайомства. Харківська та Мінська області є регіонами-побратимами з 1996 року. Дуже символічно, що Дні Білоруської культури відкриваються в Харкові напередодні свята Великої Перемоги, заради якої наші народи поклали стільки життів. Наша співпраця вселяє надію на те, що дружні, добросусідські відносини будуть розвиватися».

Після офіційного відкриття в малому залі ХНАТОБу розпочався концерт білоруських народних колективів «Живiца» (м. Мозир), «Artgaim-kvintet» (Гомельський район). У фойє малого залу (на верхньому і середньому ярусах) відкрилася виставка виробів білоруських народних майстрів та виставка станкового живопису лауреатів білоруського конкурсу дитячого малюнка.

«У Харків я привезла те, що користується найбільшим попитом у Білорусі, - розповіла майстер-методист Стреньковского центру Рогачевського району Гомельської області Ольга Ткачова - Це оберегова символіка: ляльки-обереги, прикрашені традиційною білоруською вишивкою, солом'яні ляльки і «везунчики» (білоруський аналог українського домовичка - прим.). Наші майстри намагаються використовувати тільки природні матеріали. Наприклад, Житня солома, льон, натуральні тканини».

Майстер різьблення по дереву з Гомельської області Валерій Мінков на виставку привіз сувенірні композиції з ведмедями.

«Ведмеді дуже виразні, в них можна втілити щось людське. Ось ця композиція (ведмідь, відро з рибою і сокира - прим.) - посібник для керівника. Композиція називається «Голови не пригнути». Я показував її нашому міністру культури, він хвалив (сміється). А цей ведмідь (з великою ложкою на пасіці - прим.) називається «Ведмідь-пасічник». Це іронія, звичайно, ну, який з ведмедя бджоляр? Прийшов з ложкою і давай наярювати! ».

Крім сувенірів, майстер привіз на виставку і предмети практичного призначення: дерев'яні сільнички, діжки, відра. Живе він у приватному будинку та сировину збирає сам.

«Не подобається мені місто, - зізнається Валерій. - Шум, гам. А вдома я знаю, що роблю ».

Олександр Новгородський, майстер кераміст, демонстрував харків'янам музичні інструменти власного виготовлення - «окарини». Винахідником класичного глиняного духового інструменту був італієць Джузеппе Донаті (19-те століття). Він вніс свій внесок в удосконалення «окарини», але скільки століть самому інструменту, сказати важко.

Інструмент являє собою глиняну посудину, що нагадує раковину, на яку нанесені орнаментальні зображення. Майстер охоче демонструє роботу інструменту всім бажаючим.

«У мене на стенді представлені і просто свистульки, і настроєні музичні інструменти, - розповів Олександр Новгородський. - Є однокамерні окарини та двокамерні. Можна грати на одній камері, можна одночасно на двох».

Крім виставки білоруських народних майстрів 24 квітня в кінотеатрі ім. О. Довженка пройшли презентація та показ документальних фільмів «Білорусь. Чотири роки війни» і «На росстанях». Також у виставковому залі художньої школи ім. Рєпіна відкрилася виставка Центру художньої творчості дітей та молоді міста Мінська.

Фото пресс-центра Харьковского городского советаФото пресс-центра Харьковского городского советаФото пресс-центра Харьковского городского совета