У Харкові з розмахом відзначили 152-ту річницю перепоховання Тараса Шевченка | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

У Харкові з розмахом відзначили 152-ту річницю перепоховання Тараса Шевченка

Шевченківське свято22 травня в Харкові в рамках Всеукраїнського Шевченківського літературно-мистецького свята «В сім'ї вольній, новій» та з нагоди 152-ї річниці з дня перепоховання Кобзаря пройшли масові урочистості.

Почалися вони в 10 ранку з покладання квітів до пам'ятника Тарасу Шевченку. Кошики і букети квітів принесли до підніжжя головного харківського бронзового Тараса в саду імені Шевченка перший заступник міністра культури України Тимофій Кохан, голова Харківської облради Сергій Чернов, заступник губернатора Ігор Шурма, віце-мер Ігор Терехов, голова Національної спілки письменників України Віктор Баранов, директор Департамета культури і туризму Харківської облдержадміністрації Дмитро Кузнєцов, директор обласного центру культури і мистецтва Тетяна Іщенко, представники дипломатичного корпусу, духовенства, громадських організацій, учнівської та студентської молоді.

Перший заступник міністра Тимофій Кохан зазначив, що 200-річчя Шевченка буде відзначатися на національному та міжнародному рівнях, вже підписано кілька угод про спільне святкування, зокрема, з Казахстаном. Планується ще багато серйозних заходів, для яких будуть виділені чималі кошти. Заступник міністра сказав, що є указ Президента про святкування 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка, затверджена урядова програма, безліч заходів вже проходить на Харківщині, в Києві, на Львівщині, готуються до святкування практично всі області України. Він звернув увагу на те, що пам'ятники Шевченку стоять у багатьох країнах світу, що свідчить про повагу людей творчості та особистості поета.

«Для нас Шевченко - це не та фігура, яку треба підводити під ювілей. Це сутність і дух українського народу. Ми не повинні обмежуватися лише 200-річчям, Шевченко повинен бути в серці у кожного з нас кожен день. Ми повинні цінувати його за те, що він зробив, передбачав, вказав на недоліки. На жаль, в нашому житті ми досі не позбулися того, про що говорив Тарас Шевченко, критикуючи український народ», - підкреслив Тимофій Кохан.

«Часто сьогодні задають питання, що таке національна ідея, у мене така відповідь: якщо ми своїх дітей, онуків будемо виховувати на спадщині Тараса Шевченка, Григорія Сковороди, Івана Франка, Лесі Українки, тоді таке питання навіть не виникатиме. Якщо всі люди, які живуть в Україні і вважають її своєю Батьківщиною, хоча б один раз звернуться до творчості Шевченка, то вони зрозуміють, що вони щасливі люди, бо живуть зараз в сім'ї вольній, новій», - зазначив після покладання квітів Ігор Шурма .

Нагадаємо, що з понеділка на Харківщині проходить Всеукраїнський шевченківський свято «В сім'ї вольній, новій ...», в його широкомасштабній програмі беруть участь представники міністерства культури України і делегація Національної спілки письменників України.