На Всеукраїнському конкурсі учнівської творчості від Харківщини – 10 юних художників та майстрів | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 2 шт. )

На Всеукраїнському конкурсі учнівської творчості від Харківщини – 10 юних художників та майстрів


konkursУ ІІІ обласному турі Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об'єднаймося ж, брати мої!» визначені переможці та дипломанти у двох номінаціях - «образотворче мистецтво» та «декоративно-прикладне мистецтво».

konkursЦей престижний Всеукраїнський конкурс має дванадцятирічну історію і користується незмінною популярністю серед юних митців Слобожанщини. Цього року учні художніх шкіл та художніх відділень шкіл естетичного виховання міста Харкова та Харківської області проявили особливу активність, представивши на розгляд журі більше трьохсот робіт. Показово, що кожен з 31 дитячого навчального мистецького закладу, де діти опановують образотворче мистецтво, надіслав роботи своїх вихованців. Фахівці пов'язують таку активність з цьогорічною тематичною спрямованістю конкурсу, який присвячено шевченківським дням і знаменній даті 200-річчя з дня народження Т.Г. Шевченка.

konkursЗа оцінкою журі під головуванням директора Харківського художнього училища, члена Національної Спілки художників України Костянтина Савченка, переважна частина робіт відповідає критеріям оцінювання, які закладені в умовах конкурсу. Йдеться про актуальність та повноту розкриття теми, рівень володіння технікою виконання, матеріалом, знання композиційних закономірностей, уміння використовувати колір як образний засіб, поняття кольорового тонового контрасту та контрасту взагалі, творчий підхід, відповідність категоріям тощо.

konkursКонкурсні роботи виконані у різних жанрах живопису (пейзажі, портрети, натюрморти, сюжетно-тематичні картини) з використанням різноманітних технік (акварель, гуаш, кольорові олівці, пастель, графіка).

Особливу увагу звертає на себе творчий доробок конкурсантів у номінації «декоративно-ужиткове мистецтво». Представлені роботи у техніці витинанки, валяння, квілінгу, аплікації, батику, кераміки, викладання нитками, розпису, мозаїки на склі, пластиліну і т.і., демонструють високий рівень майстерності юних авторів.

konkursРішенням журі переможцями ІІІ обласного туру Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості "Об'єднаймося ж, брати мої!" визнані:
- у номінації «Образотворче мистецтво»:
1. Гиль Михайло (робота «Вершина української писемності»), викладач Кабка Є.О., Краснокутська ДМШ.
2. Гапоненко Дар'я (робота «Їхав козак за Дунай»), викладач Масьома Т.С., Харківська ДХШ №1 ім. І.Рєпіна.
3. Долгова Ангеліна (робота «Думка про Катерину»), викладач Антонова Т.О., Харківська ДШМ №4 ім. М.Леонтовича.
4. Микало Наталія (робота «Дитинство Тараса»), викладач Непомнящий В.І., Чугуївська ДХШ ім. І.Рєпіна.
5. Шило Софія (робота «Село на нашій Україні»), викладач Тимошенко О.В.
Валківська ДШМ.
konkurs- у номінації «Декоративно-ужиткове мистецтво»:
1. Ісіченко Валерія (робота «Садок вишневий коло хати» - витинанка), викладач Недавня О.В., Ізюмська ДХШ ім. С.Васильківського
2. Мезенцева Анастасія, Чехунова Поліна (робота «Ранкова пісня» - валяння), викладач Пивоварова Л.М., Будянська ДШНМ
3. Мудрець Марина (робота «Катерина» - лялька), викладач Пивоварова Л.М. Будянська ДШНМ.
4. Новицька Ганна (робота «Свята родина» - батик), викладач Близниченко О.В., Харківська ДХШ №1 ім. І.Рєпіна.
5. Сальник Оксана (робота «Мальовнича Україна» - квілінг), викладач Любимова Е.М., Лозівська ДХШ

konkursУсі десять робіт авторів, що визнані переможцями обласного етапу конкурсу, буде направлено до Києва, де вони конкуруватимуть з роботами ровесників з інших областей України у заключному, вирішальному турі конкурсу. Слід зазначити, що протягом всіх дванадцяти років проведення Всеукраїнського конкурсу «Об'єднаймося ж, брати мої!» учні шкіл естетичного виховання Харківщини завжди були серед переможців.

konkursЯк зазначила директор Обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів Тамара Самоварова, зважаючи на очевидне зростання професійного рівня майстерності конкурсантів, журі одностайно вирішило розширити коло тих, чиї роботи достойні увійти до числа кращих. Дипломантами ІІІ обласного туру визнано ще 38 учасників конкурсу.

konkursЗавідувач відділом науково-популяризаційної роботи Харківського художнього музею, член журі конкурсу Ірина Сідельова внесла пропозицію щодо організації виставки робіт авторів-лауреатів та дипломантів у стінах музею, що, на її переконання, дасть можливість широкому загалу поціновувачів образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва познайомитись з роботами обдарованої учнівської молоді Слобожанського краю.

konkursДовідка. Конкурс проводиться відповідно до Указу Президента України від 22.03 2002 р. №284 «Про Всеукраїнський конкурс учнівської творчості» та згідно до Положення про конкурс, затвердженого спільним наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури і мистецтв України, Державного комітету України у справі сім'ї та молоді від 29.08.2003 р. №585/529/875 «Про затвердження Положення про Всеукраїнський конкурс учнівської творчості» та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09.09.2003 р. за №779/81100. Метою конкурсу є сприяння популяризації творчої спадщини Т.Г. Шевченка, утвердження його духовних заповідей, як важливого чинника консолідації суспільства, активізація виховної та патріотичної роботи серед учнівської молоді, розвиток її інтелектуального потенціалу, надання державної підтримки юним митцям та заохочення творчої праці їх педагогів.