Півтисячі молодих талантів позмагалися на Дельфійських іграх Слобожанщини | Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 1 шт. )

Півтисячі молодих талантів позмагалися на Дельфійських іграх Слобожанщини

1Відкриття IV Дельфійських ігор Слобожанщини «Надія. Молодість. Талант» відбулося 23 квітня 2014 року у стінах Харківського музичного училища ім. Б.М. Лятошинського. Цього року захід був присвячений 200-річчю від дня народження Т.Г. Шевченка. Більше 500 музикантів, вокальних колективів, художників та читців віком до 17 років взяли участь у творчих змаганнях. Результати жюрі оголосить на початку червня у галереї «Мистецтво Слобожанщини» (м. Харків, пл. Свободи, 5, 4-й під'їзд).

Дельфійські ігри були започатковані на Харківщині у 2011 році, і цього року проходили вже вчетверте. Цього року захід був присвячений 200-річчю від дня народження Т.Г. Шевченка. У Іграх взяли участь учні початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів області (їх на Харківщині 78). Хорові колективи, піаністи, читці, учні, які опановують секрети образотворчого мистецтва – усі поринули в атмосферу творчих змагань. Загалом більше 500 юних мешканців Слобожанщини виборювали призові місця – золоті, срібні та бронзові медалі та дипломи Ігор.

У перший день змагань конкурсному прослуховуванню учасників передували виступи студентів-піаністів Харківського музичного училища, серед яких були переможці Дельфійських ігор попередніх років.

Впродовж 23-24 квітня майже 100 учнів шкіл естетичного виховання, які навчаються у класі фортепіано, представляли свої конкурсні програми, до яких за умовами конкурсу входили три твори: класичне сонатне аллегро, етюд або віртуозна п'єса, п'єса кантиленного характеру (один з творів українського автора).

25 квітня естафета перейшла до читців. Змагалися у номінації «художнє читання» 50 учнів з Харківської та Полтавської областей, які зібралися у Харківській спеціалізованій музично-театральній бібліотеці ім. К.І. Станіславського. У виступах звучали твори Т.Г. Шевченка та М.Ю. Лермонтова.

1Водночас на базі Харківського художнього училища судді оцінювали доробок та навички юних майстрів пензля у номінації «Образотворче мистецтво».

Завершилися Ігри 26 квітня прослуховуванням дитячих хорових колективів шкіл естетичного виховання, які зібралися у Харківській школі мистецтв №3.

Майстерність талановитих слобожан наразі оцінює професійне журі, до складу якого входять провідні митці та педагоги Харкова. Нагородження переможців відбудеться на початку червня у приміщенні художньої галереї «Мистецтво Слобожанщини».

Довідка. Античні Піфійські ігри в Дельфах проводилися з 582 року до н. е. і були присвячені прославлянню бога Аполлона. Піфійські ігри проходили кожні чотири роки за рік до Олімпійських ігор. У 394 році н.е. вони були заборонені християнською церквою як язичницькі і відродилися лише на початку XX століття.

1Україна бере участь у Дельфійских іграх країн-учасниць СНД з дати їх заснування у 2002 році. Перші Всеукраїнські Дельфійскькі ігри відбулися у Києві 19-20 листопада 2010 року, де учасники змагалися в 9 номінаціях: акордеон/баян, народний спів, естрадний спів, класичний танець, цирк на сцені, образотворче мистецтво, акторське мистецтво, фотографія, web-дизайн. Харківську область тоді представили сім учасників у семи з девяти номінацій, які завоювали золоту медаль і 2 дипломи. 27 квітня 2011 року був підписаний Договір про співпрацю між Всеукраїнською громадською організацією «Український Дельфійський комітет» та Харківською облдержадміністрацією, що і стало відправною точкою проведення Дельфійських ігор Слобожанщини «Надія. Молодість. Талант». Засновниками Ігор є Харківська обласна державна адміністрація, Департамент культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації та Обласний навчально-методичний центр підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів.