Харьковский областной организационно-методический центр культуры и искусства

folk
 
Основні культурно-мистецькі заходи КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури та мистецтва» на  2020 рік
 
Обласний онлайн фестиваль  художнього слова «Чарівний світ Слобожанської казки».
 

Нове у віртуальній галереї

Новая фотогалерея Центра

 

Новая фотогалерея Центра

 

Найближчі події

Немає подій

Календар подій

Вересень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваРусский языкEnglish (UK)
A+ R A-
Рейтинг статті:
( 9 шт. )

Чеський трдельник

e-mail Друк


78D3C671 FD90 4C00 A198 AB06AE12EE02

Більшість народів Європи є палкими прихильниками солодких виробів із тіста. Солодощі з борошна обов’язково готують під час свят. Популярним та широко розповсюдженим у країнах Європи є традиційний чеський трдельник (Trdelnik) – духмяна солодка булочка у формі спіралі, виготовлена з дріжджового тіста на відкритому вогні. Це важливий атрибут усіх святкувань у Чехії.

Трдельник має й коротшу назву «трдло», що в перекладі з чеської мови означає «болван» або «дурень». Так чехи обзивають неслухняного малюка й таку назву мала дерев’яна скалка (болванка) для випікання трдельника, яка згодом модифікувалася в більш сучасний і професійний металічний вертел.

 Традиційний трдельник готували без начинки, запашний та апетитний, він вдавався обманом зору, бо всередині був пустим. Сьогодні ж, для численних туристів до нього додають усілякі начинки, а скуштувати гарячий трдельник можна як безпосередньо на вулиці, так і в затишних кафе. Популярність чеського трдельника зростає. Тепер він має європейську охоронну марку, а з 2007 р. в м. Скалиця проводиться фестиваль трдельника «Трдлофест».

Із трдельником пов’язують декілька легенд. За однією з них, наприкінці XVIII ст. у м. Скалиця, на кордоні Чехії й Словакії оселився угорський генерал, який привіз із собою кухаря з Трансильванії. Талановитий кухар готував улюблені генералом угорські ласощі – здобні булочки в формі змії, які так сподобалися чехам, що з тих пір і донині їх обов’язково дарують породіллям і маленьким дітям та щороку, на знак перемоги, пригощють одне одного 24 квітня в День святого Георгія Побідоносця.

Слід визнати, що своїм національним здобутком трдельник уважають в Литві, Німеччині, Румунії, Словакії. В Угорщині й Туреччині він має назву «кюртушкалач». Останнім часом його можна зустріти в багатьох країнах та містах світу, навіть у Харкові.

 

9CFAF447 E6FB 4D1A 9C1E 41E6976FC337616AF395 97CD 423A B8AD 66B4A7CED87A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C78C3E08 AD40 4079 8A30 B116E93CE63C

F3C573C9 7AA5 4F9E BC1E 222CCE36C126

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

e-max.it: your social media marketing partner