Харьковский областной организационно-методический центр культуры и искусства

Чернобыль
 
конкурс театральної фотографії «5-та стіна»
 
обласний конкурс сувенірів "Про Харківщину"
 
ПОЛОЖЕННЯ Обласного фестивалю-конкурсу традиційних страв,  випічки та напоїв Харківщини «Смачного!»
 
Культурно-мистецькі заходи на 2021 рік
 
Закодоване щастя
 
Статут
 
folk
 

Нове у віртуальній галереї

Найближчі події

Немає подій

Календар подій

Квітень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Всі матеріали на даному сайті призначені виключно для ознайомлення без цілей комерційного використання.
Розробка та супровід сайту: AnisLogo
Передрук публікацій дозволяється тільки при розміщенні прямого посилання на сайт https://www.cultura.kh.ua

Українська моваРусский языкEnglish (UK)

kanantin

A+ R A-
Рейтинг статті:

«Традиційні страви, випічка і напої Харківщини»

e-mail Друк

30122020

Комунальний заклад «Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва» започатковує новий проєкт «Традиційні страви, випічка і напої Харківщини», що відбудеться у кілька етапи. По завершенню проекту буде створено збірку традиційної кухні Харківщини з фото та відео-додатком. Запрошуємо всіх бажаючих долучитися до цієї справи. Про умови участі буде повідомлено найближчим часом.

Відкриває першу сторінку проєкту село Лиман Зміївського району.

Традиційну кухню Харківщини, як і загальноукраїнську, можна поділити на повсякденні і святкові (обрядові) страви, випічку і напої. До повсякденних відносимо страви швидкого приготування з тих продуктів, що є в достатній кількості. Основою таких страв були злаки, овочі, ягоди, риба. Зазвичай всі страви готувалися на плиті або в печі.

Наші пращури були віруючими і, згідно церковних канонів, дотримувалися постів. Як відомо, в піст заборонялося вживати скоромну їжу. У такому випадку готувалися пісні страви, до яких відносилася і риба.

Село Лиман – оточувала велика кількість великих і малих озер та ставків, таких як «Вершина», «Ямка», «Мочина». Отже кмітливі лиманці, яких прозвали «карасями», охоче ловили рибу і готували смачні своєрідні страви, такі як «Карасі смажені віночком» і «Голій борщ» (місцевий діалект), який готували в піст. Пропонуємо вам переглянути відеоролики по приготуванню цих страв і спробувати самим їх приготувати. Якщо будете уважні та виконаєте всі умови приготування, отримаєте надзвичайно смачні страви. А готуватимуть страви: керівник народного фольклорного гурту «Калинонька» та директор Лиманського сільського Будинку культури Зміївського району Ольга Іванівна КОРНІЄНКО і постійна учасниця фольклорного гурту  Любов Валентинівна КРАВЧЕНКО.

30122020 1

30122020 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                 

                                                                                 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner